• Marchewkowo-cebulowe bhaji

Danie główne

Marchewkowo-cebulowe bhaji

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 200°C.

2

Umieść chili, kolendrę, mąkę z ciecierzycy, przyprawy, sól i proszek do pieczenia w misie robota kuchennego, po zamocowaniu mieszadła K. Ustaw prędkość pracy robota na 1 i dodaj wodę, aby otrzymać gęstą masę.

3

Zamocuj przystawkę szatkującą ROTO z założonym bębnem do rozdrabniania na grubo w przedniej części robota kuchennego. Umieść misę z masą pod wylotem szatkownicy ROTO.

4

Pokrój warzywa w taki sposób, aby zmieściły się w komorze załadowczej przystawki szatkującej ROTO. Ustaw prędkość pracy robota na 3 i rozdrobnij warzywa, tak aby trafiły bezpośrednio do masy znajdującej się w misie. Rozdrobnione warzywa wymieszaj z masą, tak aby połączyć wszystkie składniki.

5

Blachę do pieczenia posmaruj olejem i nakładaj po łyżce masy. Skrop każdy placuszek bhaji odrobiną oleju i zapiekaj we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Następnie obróć placuszki i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- szatkownica roto

SKŁADNIKI:

Zielona papryczka chili, oczyszczona z pestek i drobno posiekana
duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
Marchewki, obrane, z odciętymi końcówkami
Zimna woda
120 ml
Liście kolendry, bez łodyżek, drobno posiekane
mały pęczek
Mąka z ciecierzycy
100 g
Papryka chili w proszku
pół łyżeczki
Kumin mielony
pół łyżeczki
Proszek do pieczenia
pół łyżeczki
Sól
pół łyżeczki
Olej roślinny, do zapiekania

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.