• Jagielnik
  • Jagielnik
  • Jagielnik

Deser

Jagielnik

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Kaszę jaglaną opłucz pod ciepłą, bieżącą wodą. Umieść w rondelku, zalej mlekiem kokosowym (500 ml) i gotuj ok. 20 minut. Migdały zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut.

2

W misie robota umieść daktyle, olej kokosowy, płatki oraz 50g rozpuszczonej czekolady, mieszaj z pomocą mieszadła "K" 1 minutę z prędkością minimalną. Masę wyłóż na przykrytą pergaminem formę. Wstaw do lodówki.

3

Ugotowaną kaszę oraz migdały (bez wody) umieść w misie robota. Z pomocą mieszadła elastycznego połącz kaszę i migdały z olejem kokosowym i ksylitolem. Mieszaj 2 minuty z prędkością 1. Odstaw do wystudzenia.

4

Po wystudzeniu ułóż masę jaglaną na spodzie z płatków, polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj prażoną kaszą. Wstaw do lodówki na minimum 3 h.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Spód:
daktyle
100 g
olej kokosowy
15 g
płatki
200 g
czekolada
100 g
Masa jaglana:
kasza jaglana
250 g
migdały 250 g
mleko kokosowe
1 l
ksylitol
5 łyżek
olej kokosowy
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
0,5 łyżeczki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.