• Pierniczki dla niecierpliwych

Deser

Pierniczki dla niecierpliwych

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

300 g mąki tortowej
100 g mąki żytniej (najlepiej pełnoziarnistej, choć nie jest to konieczne)
2 jaja
13 dag cukru pudru
10 dag roztopionego i wystudzonego masła
10 dag miodu wielokwiatowego
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu (dodatkowo, bo uwielbiam ten zapach)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo - czekolada biała z kapką mleka i barwnikami spożywczymi do zdobienia

Przepis podstawowy

1

Nie ma tu wielkiej filozofii - ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto. Będzie się lekko kleić, ale ten efekt da się zniwelować podczas wałkowania - wystarczy oprószyć je mąką.

2

Ciasta nie trzeba chłodzić - można od razu rozwałkować je na około 5 mm i wycinać foremkami to, co się tylko chce. :-)

3

Pieczenie powinno odbywać się w temperaturze około 180 stopni Celsjusza i trwać nie dłużej niż 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto, więc można układać je na blaszce w niewielkich odstępach.

4

Z roztopionej z dodatkiem 1-2 łyżek tłustego mleka czekolady (2-3 tabliczki białej) robimy lukier. Można dodawać do niego barwników spożywczych. Do zdobienia używam strzykawek - zwykłych, z apteki - działają jak pisaki, to bardzo wygodne.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.