Deser
Pierniczki dla niecierpliwych
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Nie ma tu wielkiej filozofii - ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto. Będzie się lekko kleić, ale ten efekt da się zniwelować podczas wałkowania - wystarczy oprószyć je mąką.
2
Ciasta nie trzeba chłodzić - można od razu rozwałkować je na około 5 mm i wycinać foremkami to, co się tylko chce. :-)
3
Pieczenie powinno odbywać się w temperaturze około 180 stopni Celsjusza i trwać nie dłużej niż 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto, więc można układać je na blaszce w niewielkich odstępach.
4
Z roztopionej z dodatkiem 1-2 łyżek tłustego mleka czekolady (2-3 tabliczki białej) robimy lukier. Można dodawać do niego barwników spożywczych. Do zdobienia używam strzykawek - zwykłych, z apteki - działają jak pisaki, to bardzo wygodne.