• Pavlova z truskawkami i borówkami

Deser

Pavlova z truskawkami i borówkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

1. Składniki na bezę:
6 białek
szczypta soli
350g drobnego cukru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
2. Składniki na krem:
125g serka mascarpone
200ml śmietany 36%
2 łyżeczki cukru pudru
truskawki
borówki

Przepis podstawowy

1

Beza. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać drobny cukier cały czas ubijając. Następnie dodać sok z cytryny, zmniejszyć obroty dodać przesianą skrobię ziemniaczaną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować okrąg z masy bezowej i piec około 2 godzin w temperaturze 120 stopni (bez termoobiegu) .

2

Krem W misce robota umieścić schłodzony serek mascarpone, śmietanę i cukier puder. Ubijać do czasu powstania gęstego kremu.

3

Wystudzoną bezę umieścić na talerzu, na wierzch wyłożyć krem. Całość udekorować truskawkami i borówkami, lub innymi świeżymi owocami

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.