Deser
Ciasto Kubuś - bez glutenu i laktozy
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- sokowirówka
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
BISZKOPT
1. Białka oddziel od żółtek
2. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka umieść w misie robota i ubij z cukrem na sztywną pianę ustawiając prędkość robota w pozycję 5.
3. W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania.
4. Powoli dodaj żółtka. Wymieszaj na minimalnych obrotach.
5. Stopniowo dodawaj olej, mąki i proszek do pieczenia, stale mieszając z prędkością 1.
6. Biszkopt przełóż do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej (tylko spód!) papierem do pieczenia.
7. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 35 minut, do suchego patyczka.
8. Bezpośrednio po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika, delikatnie rzuć blaszką z niewielkiej wysokości na podłogę – dzięki temu biszkopt nie opadnie.
9. Po wystudzeniu biszkoptu delikatnie go namocz ponczem – np. herbatą lub wodą z cytryną.
2
MASA KUBUSIOWA
1. Na ramieniu robota zamontuj sokowirówkę. Ustaw prędkosć pracy robota w pozycję 3, wyciśnij sok z owoców.
2. Litr soku przelej do garnka i zagotuj.
3. Do pozostałej części soku wsyp budynie bez glutenu i dokładne wymieszaj, żeby nie było grudek.
4. Sok z wymieszanymi budyniami wlej do gotującego się soku i dokładnie mieszaj do zgęstnienia.
5. Całość zagotowanej masy przełóż do misy robota, dodaj masło.
6. W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne, uruchom robot ustawijąc prędkość 3, mieszaj 3 minuty
7. Gdy masa nieco przestygnie, wyłóż ją na biszkopt.
3
PIANKA JOGURTOWA
1. Galaretki rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody.
2. Do misy robota wlej 800 g jogurtu.
3. Ostudzoną galaretkę wlej do jogurtu i dokładnie wymieszaj używając mieszadła elastycznego.
4. Gotową piankę wylej na masę kubusiową.
4
WIERZCH CIASTA
1. Na masę jogurtową pokrój brzoskwinie z puszki.
2. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody.
3. Tężejącą galaretką zalej brzoskwinie.
4. Włóż do lodówki – najlepiej na całą noc - by ciasto stężało.