• Ciasto Kubuś - bez glutenu i laktozy

Deser

Ciasto Kubuś - bez glutenu i laktozy

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- sokowirówka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Składniki:
BISZKOPT
5 jajek
120 g cukru
3 łyżki oleju
100 g mąki ryżowej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
KREM KUBUSIOWY
1,2-1-3 litra wyciśniętego soku owocowego (np. z pomarańczy, jabłka i marchewki)
3 budynie waniliowe bezglutenowe bez cukru
200 g masła (ja dałam masło bez laktozy)
PIANKA JOGURTOWA
800 g jogurtu naturalnego (ja dałam jogurt bez laktozy)
2 bezglutenowe galaretki brzoskwiniowe
1,5 szklanki wody
NA WIERZCH
brzoskwinie z puszki
2 bezglutenowe galaretki brzoskwiniowe
3 szklanki wody

Przepis podstawowy

1

BISZKOPT

1. Białka oddziel od żółtek

2. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka umieść w misie robota i ubij z cukrem na sztywną pianę ustawiając prędkość robota w pozycję 5.

3. W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania.

4. Powoli dodaj żółtka. Wymieszaj na minimalnych obrotach.

5. Stopniowo dodawaj olej, mąki i proszek do pieczenia, stale mieszając z prędkością 1.

6. Biszkopt przełóż do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej (tylko spód!) papierem do pieczenia.

7. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 35 minut, do suchego patyczka.

8. Bezpośrednio po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika, delikatnie rzuć blaszką z niewielkiej wysokości na podłogę – dzięki temu biszkopt nie opadnie.

9. Po wystudzeniu biszkoptu delikatnie go namocz ponczem – np. herbatą lub wodą z cytryną.

2

MASA KUBUSIOWA

1. Na ramieniu robota zamontuj sokowirówkę. Ustaw prędkosć pracy robota w pozycję 3, wyciśnij sok z owoców.

2. Litr soku przelej do garnka i zagotuj.

3. Do pozostałej części soku wsyp budynie bez glutenu i dokładne wymieszaj, żeby nie było grudek.

4. Sok z wymieszanymi budyniami wlej do gotującego się soku i dokładnie mieszaj do zgęstnienia.

5. Całość zagotowanej masy przełóż do misy robota, dodaj masło.

6. W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne, uruchom robot ustawijąc prędkość 3, mieszaj 3 minuty

7. Gdy masa nieco przestygnie, wyłóż ją na biszkopt.

3

PIANKA JOGURTOWA

1. Galaretki rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody.

2. Do misy robota wlej 800 g jogurtu.

3. Ostudzoną galaretkę wlej do jogurtu i dokładnie wymieszaj używając mieszadła elastycznego.

4. Gotową piankę wylej na masę kubusiową.

4

WIERZCH CIASTA

1. Na masę jogurtową pokrój brzoskwinie z puszki.

2. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody.

3. Tężejącą galaretką zalej brzoskwinie.

4. Włóż do lodówki – najlepiej na całą noc - by ciasto stężało.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.