• Zapiekanka z jakiem i suszonymi pomidorami

Przystawka

Zapiekanka z jakiem i suszonymi pomidorami

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- maszynka do mielenia mięsa

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

300g mięsa z szynki
300g mięsa wołowego
1 surowe jajko
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
2 jajka ugotowane na twardo
80g suszonych pomidorów w oleju

Przepis podstawowy

1

Zakładamy maszynkę do mielenia mięsa. Mielimy mięso od szynki i wołowe

2

Zakładamy młynek uniwersalny i wkładamy do niego obraną cebulę - rozdrabniamy. Czynność powtarzamy z czosnkiem a następnie z suszonymi pomidorami Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej dodajemy rozdrobnioną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia

3

Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, surowe jajko, bułkę tartą ostudzoną cebulę z czosnkiem. Zakładamy mieszadło k i na wolnych obrotach wyrabiamy mięso, aż składniki się połączą.

4

Do podłużnej foremki keksowej 20x7cm (najlepiej silikonowej) wkładamy połowę mięsa. Przez środek foremki robimy łyżką wgłębienie, na jednej połowie układamy 2 jajka, a na drugiej rozdrobnione suszone pomidory. Całość przykrywamy resztą mięsa i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1h Danie nadaje się zarówno jako przystawka jak i obkład na chleb.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.