• Puszysty sernik na korzennym spodzie

Deser

Puszysty sernik na korzennym spodzie

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- blender

SKŁADNIKI:

250 g herbatników
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
80 g masła
1000 g sera mielonego
7 średnich jaj
100 g masła
100 g cukru
1 szczypta soli
80 g skórki kandyzowanej z pomarańczy

Przepis podstawowy

1

Na ramieniu robota zamontuj blender. Wrzuć do niego herbatniki oraz przyprawę korzenną. Miksuj z prędkością 5 do momentu rozdrobnienia herbatników. Zdejmij blender.

2

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Włóż masło i podgrzewaj je przez 5 min ustawijąc prędkość pracy na minimum a temperaturę na 65 st.C. Dodaj rozdrobnione herbatniki i wymieszaj (ustawiając prędkość robota w pozycję 2) do momentu połączenia się składników. Przełóż do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż dłońmi po dnie i ściankach, lekko dociskając. Włóż do lodówki na ok 15 min.

3

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st.C.

4

Oddziel białka od żółtek. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do czystej i suchej misy wlej białka, dodaj szczyptę soli i powoli ubijaj zaczynając od prędkości 2 stopniowo zwiększając do 6. Sztywną pianę przełóż do osobnego naczynia.

5

Do misy włóż żółtka i cukier. Z pomocą trzepaczki ubij białka - ustawiając prędkość w pozycję 5 - do momentu, aż masa stanie się puszysta i jasna. Następnie dodaj masło, twaróg sernikowy oraz skórkę kandyzowaną z pomarańczy. Wszystko wymieszaj do momentu połączenia się składników - prędkość 3, czas 3-4 minuty.

6

Do przygotowanego twarogu ostrożnie dodawaj przygotowaną wcześniej pianę z białek, delikatnie mieszając łopatką.

7

Na przygotowany spód wylej masę serową.

8

Piecz 60 - 70 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

9

Po ostudzeniu zdejmij obręcz z sernika. Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami włoskimi.
(Polewa czekoladowa: 100 g czekolady, 50 g masła, 50 ml mleka. Mleko z masłem podgrzej, zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj.)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.