Deser
Puszysty sernik na korzennym spodzie
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Na ramieniu robota zamontuj blender. Wrzuć do niego herbatniki oraz przyprawę korzenną. Miksuj z prędkością 5 do momentu rozdrobnienia herbatników. Zdejmij blender.
2
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Włóż masło i podgrzewaj je przez 5 min ustawijąc prędkość pracy na minimum a temperaturę na 65 st.C. Dodaj rozdrobnione herbatniki i wymieszaj (ustawiając prędkość robota w pozycję 2) do momentu połączenia się składników. Przełóż do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż dłońmi po dnie i ściankach, lekko dociskając. Włóż do lodówki na ok 15 min.
3
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st.C.
4
Oddziel białka od żółtek. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do czystej i suchej misy wlej białka, dodaj szczyptę soli i powoli ubijaj zaczynając od prędkości 2 stopniowo zwiększając do 6. Sztywną pianę przełóż do osobnego naczynia.
5
Do misy włóż żółtka i cukier. Z pomocą trzepaczki ubij białka - ustawiając prędkość w pozycję 5 - do momentu, aż masa stanie się puszysta i jasna. Następnie dodaj masło, twaróg sernikowy oraz skórkę kandyzowaną z pomarańczy. Wszystko wymieszaj do momentu połączenia się składników - prędkość 3, czas 3-4 minuty.
6
Do przygotowanego twarogu ostrożnie dodawaj przygotowaną wcześniej pianę z białek, delikatnie mieszając łopatką.
7
Na przygotowany spód wylej masę serową.
8
Piecz 60 - 70 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
9
Po ostudzeniu zdejmij obręcz z sernika. Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami włoskimi.
(Polewa czekoladowa: 100 g czekolady, 50 g masła, 50 ml mleka. Mleko z masłem podgrzej, zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj.)