• Świąteczne pierniczki

Deser

Świąteczne pierniczki

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

275 g mąki pszennej
150 g miodu
50 g cukru pudru
60 g masła
1 małe jajko
1 łyżeczka sody
20 g przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki kakao

Przepis podstawowy

1

Masło i miód podgrzać w garnuszku do połączenia składników następnie odstawić do przestudzenia.

2

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Przestudzone masło i miód oraz pozostałe składniki przełożyć do misy miksera. Opuścić mieszadło i wyrobić ciasto.

3

Ciasto schłodzić w lodówce ok. 60 min.

4

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować gotowe ciasto na grubość ok. 3 mm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je w 180ºC ok. 10-12 min.

5

Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tgodnie wcześniej. Przechowywać w słoiku / puszcze z kawałkami jabłek aby wchłonęły wilgoć i stały się miękkie.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.