Deser
Świąteczne pierniczki
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Masło i miód podgrzać w garnuszku do połączenia składników następnie odstawić do przestudzenia.
2
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Przestudzone masło i miód oraz pozostałe składniki przełożyć do misy miksera. Opuścić mieszadło i wyrobić ciasto.
3
Ciasto schłodzić w lodówce ok. 60 min.
4
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować gotowe ciasto na grubość ok. 3 mm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je w 180ºC ok. 10-12 min.
5
Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tgodnie wcześniej. Przechowywać w słoiku / puszcze z kawałkami jabłek aby wchłonęły wilgoć i stały się miękkie.