Deser
Drożdżówki z serem
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Do Garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, pokruszone drożdze oraz cukier, podgrzewamy na małym ogniu tak aby nie przekroczyć 40°C. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą w mleku.
2
Do robota zakładamy hak do wyrabiania ciasta, do misy wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli, wlewamy otrzymany roztwór. W momencie gdy składniki zaczną się mieszać a temperatura rzotworu opadnie dodajemy jajko. Wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego elastycznego ciasta.
3
Uzyskane ciasto dzielimy na porcje według uznania mając na uwadze, że ciasto jest drożdzowe i zwiększy swoją objętość. Formujemy okrągłe placuszki z płaskim środkiem i wysokimi brzegami. Odkładamy na blachę, przykrywamy i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Do czystej misy robota dodajemy wszystkie składniki na masę i mieszamy przy pomocy trzepaczki przez 5 minut na prędkości 4.
5
Po 30 minutach lekko ugniatamy wgłębienie w placuszkach, smarujemy delikatnie brzegi przy pomocy białka jajka z odrobiną wody. Wypełniamy naszą masą serową placuszki i wkładamy do piekarnika na około 20 minut aż drożdzówki nabiorą złocistego koloru. Uwagi : Można kupić zwykły twaróg i przy pomocy nasadki do mielenia uzyskać zmielony twaróg.