• Drożdżówki z serem

Deser

Drożdżówki z serem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto :
Mąka pszenna 550 g
Masło 90 g
Mleko 230 g
Świeże drożdże 45 g
Cukier 80 g
Jajko
Szczypta soli
Masa serowa :
Zmielony Twaróg 500 g
Śmietana 18% 100 g
Jajko
Białko jajka
Cukier 60 g
Cukier wanilinowy 1 saszetka

Przepis podstawowy

1

Do Garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, pokruszone drożdze oraz cukier, podgrzewamy na małym ogniu tak aby nie przekroczyć 40°C. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą w mleku.

2

Do robota zakładamy hak do wyrabiania ciasta, do misy wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli, wlewamy otrzymany roztwór. W momencie gdy składniki zaczną się mieszać a temperatura rzotworu opadnie dodajemy jajko. Wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego elastycznego ciasta.

3

Uzyskane ciasto dzielimy na porcje według uznania mając na uwadze, że ciasto jest drożdzowe i zwiększy swoją objętość. Formujemy okrągłe placuszki z płaskim środkiem i wysokimi brzegami. Odkładamy na blachę, przykrywamy i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

4

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Do czystej misy robota dodajemy wszystkie składniki na masę i mieszamy przy pomocy trzepaczki przez 5 minut na prędkości 4.

5

Po 30 minutach lekko ugniatamy wgłębienie w placuszkach, smarujemy delikatnie brzegi przy pomocy białka jajka z odrobiną wody. Wypełniamy naszą masą serową placuszki i wkładamy do piekarnika na około 20 minut aż drożdzówki nabiorą złocistego koloru. Uwagi : Można kupić zwykły twaróg i przy pomocy nasadki do mielenia uzyskać zmielony twaróg.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.