• Piernik

Deser

Piernik

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

125g masła
250g cukru brązowego
3 łyżki miodu
250ml powideł śliwkowych
40g przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kawy inki
250ml mleka
2 jajka
300g mąki pszennej

Przepis podstawowy

1

W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Po połączeniu się składników podgrzewać jeszcze minutę i odstawić do wystudzenia.

2

Wystudzoną masę przekładamy do miski robota, zakładamy mieszadło k. Dodajemy sodę, kawę inkę, mleko oraz jajka. Wszystko mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją do formy tzw keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra, dół) około 45-50 minut do "suchego patyczka"

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.