Deser
Bezowy wieniec z piernikowym kremem
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do misy miksera i na maksymalnych obrotach ubij na sztywno. Pod koniec dodawaj po łyżce cukru i ubijaj. Do gotowej masy dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Wymieszaj delikatnie.
2
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pianę włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij w kształcie wieńca z otworem w środku.
3
Blachę z masą wstaw do pieca nagrzanego do 180 st.C, po 5 min przykręć temperaturę na 150 st.C Piecz 1godzinę i 30minut. Studź, a raczej susz bezę w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę przełóż na paterę.
4
Malakser zamontuj na ramieniu robota. Do malaksera włóż pierniki i zblenduj na pył ustawając prędkość pracy robota w pozycję 4
5
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy miksera wlej śmietankę i na maksymalnym obrotach ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone, rozdrobnione pierniki i przyprawy. Wymieszaj.
6
Owoce umyj. Wierzch bezy posmaruj dżemem, wyłóż krem piernikowy i owoce, udekoruj rozmarynem. Można jeszcze posypać mieloną kawą.