• Sernik 4 smaki

Deser

Sernik 4 smaki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- blender

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Na spód:
- 200 g ciastek zbożowych
- 100 g masła
Na masę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g maku
-100 g karmelowej czekolady
- 1 kg sera zmielonego trzykrotnie
- 140 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 5 jajek
- 100 g masła
- 200 ml mleka
Polewa:
-200 g karmelowej czekolady
-50 ml śmietanki 36 %
- 2 łyżeczki żelatyny

Przepis podstawowy

1

Tortownicę 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno. Następnie składniki na spód zmiksować w blenderze, przełożyć do tortownicy, równomiernie rozprowadzić i unieść.

2

Masa serowa: Rozpuścić masło w garnku, wstydzić. Ser zmielić 3 krotnie. Do misy robota wbić jajka i ubić z cukrem i cukrem z wanilią do powstania puchu. Wsypać ser i roztopione masło. Tak otrzymaną masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać roztopioną wystudzoną gorzką czekoladę i 100 ml mleka. Do drugiej dodać roztopioną wystudzoną czekoladę karmelową i resztę mleka. Do trzeciej mak. Do czwartej można dodać parę kropli aromatu śmietankowy (to opcjonalnie).

3

Na spód sernika kłaść na przemian masy (2 łyżki z gorzką czekolada, 2 łyżki z makiem, 2 łyżki z karmelową czekolada oraz 2 łyżki seenikowej) postępować tak aż do skończenia mas.

4

Piec w temp. 180 stopni przez ok 60 min ( do momentu jak patryczek będzie suchy)

5

Po wystudzeniu sernika, przygotować połowę, Rozpuścić żelatyne w wodzie. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i wrocic czekoladę, następnie wymieszać. Połączyć z żelatyną i znowu wymieszać. Połowę wylać na wystudzony sernik.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.