• Tofurnik na zimno

Deser

Tofurnik na zimno

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

1,5 kostki tofu naturalnego (ok. 250 g)
2 galaretki o smaku mango i marakuja
2 puszki 400 ml mleka kokosowego (mocno schłodzonego)
skórka otarta z 1 cytryny (niewoskowanej)
40 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 mango
200 ml pulpy z mango

Przepis podstawowy

1

Tofu odsącz z zalewy i zmiksuj za pomocą malaksera.

2

Zamontuj mieszadło K i przełóż do misy miksera tofu.

3

1 galaretkę rozpuść w 150 ml gorącej wody i następnie dodawaj ją do tofu ciągle je miksując.

4

Z puszek z mlekiem kokosowym oddziel śmietankę (gęsta, biała warstwa) i mocno ją podgrzej. Następnie dodaj stopniowo gorące mleczko do tofu z galaretką i dokładnie zmiksuj.

5

Do masy dodaj skórkę z cytryny i całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

6

Mango obierz i pokrój w kostkę a następnie dodaj do zmiksowanej już masy.

7

Sernik wylać do tortownicy i odstawić do lodówki do czasu aż stężeje.

8

1 galaretkę rozpuść w 150 ml gorącej wody, zmieszać z pulpą z mango i przestudzić.

9

Gęstniejącą polewę wylać na sernik i odstawić do lodówki aby zastygła.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.