Deser
Tort Dacquoise z orzechami i daktylami
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Nagrać piekarnik na 200 oC termoobieg
2
Przygotowanie bezy: Do misy wbijamy białka Dodać 1/4 łyżeczki soki Ustawiamy moc robota na 5 Czas ubijania 5 min Po 5 min stopniowo zwiększamy obroty Stopniowo dodajemy cukier Moc obrotów 5, cukier dodajemy z minutową przerwą by mógł się rozpuścić Po wsypaniu całego cukru dodajemy ocet winny lub sok z cytryny i skrobie ziemniaczaną Poczekać 1 min i wyłączyć robota
3
Ubite białka dzielimy na 2 równe części Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia Na środku blachy nakładamy ubite białka Wyrównać i uformować by beza miała kształt koła o wielkości mniej więcej talerza obiadowego To samo zrobić z 2 częścią białka Każdy płat na osobnej blaszce
4
Blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 i 4 poziomie piekarnika Zmniejszamy temperaturę do 180 Pieczemy 7 min w 180 oC Po 7 min zmniejszamy temp. do 140 oC i pieczemy 1.5h Po upływie czasu wyłączyć piekarnik Zostawić bezy do wyschnięcia bez otwierania piekarnika poczekać aż piekarnik ostygnie Płaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić je na całą noc w piekarniku po upieczeniu
5
Przygotowanie kremu: Do misy wlewamy śmietany Ubijanie zaczynamy od 5 mocy obrotów czas 5 min Po ubiciu śmietany dodajemy maskarpone Po min dodajemy masę krówkową
6
Orzechy i daktyke wsypać do blendera Miksowac na obrotach 3/4 ok 1 min Gotową mieszkanie dodać do wcześniej przygotowanego kremu i wymieszać
7
Nakładamy masę na płat bezowy Rozprowadzić i wyrównać Na górę kładziemy 2 płat bezowy Lekko docisnąć Do dekoracji użyć orzechy włoskie i poruszyć kakao Wstawić do lodówki na 2 /3 h przed podaniem
8
Pokroić na kawałki i podać Smacznego!