• Tort Dacquoise z orzechami i daktylami

Deser

Tort Dacquoise z orzechami i daktylami

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

Składniki na 2 płaty bezowe:
10 białek
1/4 łyżeczka soli
450 g drobnego cukru
2 łyżeczki octu winnego lub wycisnięta połowa cytryny
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
660 ml śmietany 30 %
250 g maskarpone
300 g gostyńskiej masy krówkowej
200 g orzechów włoskich
200 g suszonych daktyli
3 łyżeczki ciemnego kakao

Przepis podstawowy

1

Nagrać piekarnik na 200 oC termoobieg

2

Przygotowanie bezy: Do misy wbijamy białka Dodać 1/4 łyżeczki soki Ustawiamy moc robota na 5 Czas ubijania 5 min Po 5 min stopniowo zwiększamy obroty Stopniowo dodajemy cukier Moc obrotów 5, cukier dodajemy z minutową przerwą by mógł się rozpuścić Po wsypaniu całego cukru dodajemy ocet winny lub sok z cytryny i skrobie ziemniaczaną Poczekać 1 min i wyłączyć robota

3

Ubite białka dzielimy na 2 równe części Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia Na środku blachy nakładamy ubite białka Wyrównać i uformować by beza miała kształt koła o wielkości mniej więcej talerza obiadowego To samo zrobić z 2 częścią białka Każdy płat na osobnej blaszce

4

Blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 i 4 poziomie piekarnika Zmniejszamy temperaturę do 180 Pieczemy 7 min w 180 oC Po 7 min zmniejszamy temp. do 140 oC i pieczemy 1.5h Po upływie czasu wyłączyć piekarnik Zostawić bezy do wyschnięcia bez otwierania piekarnika poczekać aż piekarnik ostygnie Płaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić je na całą noc w piekarniku po upieczeniu

5

Przygotowanie kremu: Do misy wlewamy śmietany Ubijanie zaczynamy od 5 mocy obrotów czas 5 min Po ubiciu śmietany dodajemy maskarpone Po min dodajemy masę krówkową

6

Orzechy i daktyke wsypać do blendera Miksowac na obrotach 3/4 ok 1 min Gotową mieszkanie dodać do wcześniej przygotowanego kremu i wymieszać

7

Nakładamy masę na płat bezowy Rozprowadzić i wyrównać Na górę kładziemy 2 płat bezowy Lekko docisnąć Do dekoracji użyć orzechy włoskie i poruszyć kakao Wstawić do lodówki na 2 /3 h przed podaniem

8

Pokroić na kawałki i podać Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.