Danie główne

Sałatka z romanesco

  • Ryba
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1.

Kalafior podziel na różyczki

2.

W misie robota umieść wodę, ustaw temperaturę misy na 100stC. gdy woda zacznie się gotować dodaj szczyptę soli, umieść w misie kalafior i gotuj 8 minut

3.

Osusz misę, umieśc w niej masło. W ramieniu robta zamontuj mieszadło uniwersalne, ustaw temperaturę misy na 160stC uruchom robot ustawiając prędkośc minimalną. Umieść krewetki w misie robota. Smaż 5 minut 

4.

w młynku uniwersalnym uieśc jajko, zółtko, olej, sok z cytyrny oraz sól i pieprz. Umieśc młynek na ramieniu robota. Uruchom robot na prędkość 2 po 10 sekundach 3 po kolejnych 10 sekundach 5. Miksuj aż powstanie majonez 

5.

Z kalafiora pomarańczy fig i krewetek przygtuj sałatkę, udekoruj ją domowym majonezem i migdałami

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- młynek uniwersalny

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

1 kalafior romanesco
1 żółtko
1 jajko
50ml oleju
20ml soku z cytryny
12 krewetek tygrysich
2 łyżki masła klarowanego
1 pomarańcza
kilka fig
garść migdałów

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.