Danie główne

Pierogi z pieczarkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
sól
500g pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku

Przepis podstawowy

1.

Unieś ramię robota, mąkę przesiej do misy robota, dodaj sól.

2.

Zamontuj hak do ciasta, który delikatnie wymiesza, a następnie wyrobi wspaniałe ciasto. 
Ustaw prędkość na pozycję 3

3.

Masło połącz z wrzącą wodą,
teraz stopniowo bez pośpiechu wlewaj wodę z masłem do mąki

4.

Gdy cały płyn znajdzie się już w misie, dodaj żółtko i zaczekaj aż robot połączy wszystkie składniki zagniatając gładkie elastyczne ciasto, potrwa to około 2 minuty.

5.

Podnieś ramię robota, usuń hak do ciasta, wyciągnij ciasto z misy. Blat, lub stolnicę posyp mąką połóż kulę z ciasta i przykryj misą robota. Pozostaw na ok. 30 minut.

6.

W międzyczasie zamontuj maszynkę do mielenia mięsa z sitem o dużych oczkach. Ustaw prędkośc pracy robota w pozycję 3, zmiel pieczarki oraz cebulkę i czosnek.

7.

Cebulę wraz z pieczarkami przesmaż na maśle. 

8.

Zamontuj wałkowarkę w przedniej części robota, ustaw ją w pozycję „0” z tak przygotowanego ciasta wycinaj koła. 

Na srodku każdego umieść nieco farszu, następnie połącz brzegi tworząc półksiężyc. Gotuj pierogi w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.