Deser
Keks noworoczny
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Przygotuj bakalie. Migdały sparz wrzątkiem, gdy przestygną obierz ze skórki i posiekaj. Kandyzowane skórki, figi i inne owoce pokrój.
Bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki i odstaw.
2.
Oddziel żółtka od białek.
3.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść miękkie masło oraz cukier. Uruchom robot ustawiając prędkość 5. Miksując dodawaj po jednym żółtku. Pamiętaj by każde żółtko miksowac około 40 sekund.
4.
Mąkę dodaj stopniowo do ubitej masy, zmniejszając prędkośc do pozycji 1
5.
Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą maślaną
Na końcu dodaj sodę rozpuszczoną w mleku oraz bakalie.
6.
Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
7.
Piecz w temperaturze 180 stC. przez około 40 minut