Deser

Keks noworoczny

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

250g mąki pszennej
180g cukru
5 jajek
250g masła
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka mleka
ok. 300g bakalii

Przepis podstawowy

1.

Przygotuj bakalie. Migdały sparz wrzątkiem, gdy przestygną obierz ze skórki i posiekaj. Kandyzowane skórki, figi i inne owoce pokrój.
Bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki i odstaw.

2.

Oddziel żółtka od białek.

3.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść miękkie masło oraz cukier. Uruchom robot ustawiając prędkość 5. Miksując dodawaj po jednym żółtku. Pamiętaj by każde żółtko miksowac około 40 sekund.

4.

Mąkę dodaj stopniowo do ubitej masy, zmniejszając prędkośc do pozycji 1

5.

Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą maślaną
Na końcu dodaj sodę rozpuszczoną w mleku oraz bakalie.

6.

Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

7.

Piecz w temperaturze 180 stC. przez około 40 minut

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.