Przystawka

Racuchy ukraińskie

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

zaczyn:
14g suszonych drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
ciasto
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru
3 łyżki masła klarowanego
50 ml oleju
cukier puder

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło eastyczne.

2.

W misie robota umieść ciepłe mleko nastepnie dodaj drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Ustaw temperaturę misy na 35 stC, uruchom robot w pozycję minimum. Mieszaj minutę i pozostaw na 10 minut.

3.

Do powstałego rozczynu dodaj wszystkie skłądniki ciasta: mąkę,sól, resztę ciepłego mleka, jajko, żółtko oraz cukier.

4.

Uruchom robot ustawiając prędkość 2. mieszaj około 2-3 minut. Odstaw na 5 minut. Pomieszaj jeszcze 3 minuty

5. 

Na patelni rozgrzej kilka łyżek masła klarowanego.
Mocz łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierz porcje ciasta i wyłóż na patelnię.
łyżką uformuj placuszki i smaż je przez około 2 minuty z każdej strony na umiarkowanym ogniu.

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.