• Orzechowy kinder

Deser

Orzechowy kinder

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy:
8 jaj L
1szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
100g orzechów włoskich zmielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Masa maślana orzechowa
400g zmielonych orzechów włoskich
400g masła
300 ml mleka
300g cukru pudru lub wiecej wg uznania
Masa kajmakowa
50g cukru pudru
1 puszka kajmaku
400g masła
Polewa drip
60g śmietany kremówki 30%
50g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
marmolada ze śliwki
100g posiekanych orzechów
50g zmielonych orzechów
wódka
Ozdoby dowolne kinder czekoladki

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: rozdzielamy białka od żółtek. Do misy wlewamy białka ze szczyptą cukru ubijamy trzepaczką, w czasie ubijania dosypujemy partiami cukier. Do ubity białek wrzucamy po 1 żółtku i ubijamy 3min. Mieszamy i przesiewamy mąki i orzechy oraz dodajemy do ubitych jajek, mieszamy delikatnie rózga. Piec nagrzewamy góra dół 180 st. pieczemy ok. 40min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy biszkopt.

2

Gotujemy mleko gdy zacznie wrzeć ściągamy z palnika i zalewamy nim zmielone orzechy odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy partiami masę z orzechów ucierając na średnich obrotach.

3

Przygotowujemy krem kajmakowy. Ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy mamy już utarte masło dodajemy partiami kajmak do połączenia składników.

4

Biszkopt przecinamy 2 razy otrzymując 3 placki. Każdy placek można nasączyć wódką Pierwszy placek smarujemy połową kremu orzechowego + marmolada. przykrywamy drugim plackiem i wykładamy na niego drugą połowę kremu i posypujemy siekanymi orzechami, przykrywamy 3 plackiem. Wkładamy na chwilę do lodówki.

5

Wyciągamy schłodzony tort i tynkujemy go masą kajmakową u góry i boki. Obsypujemy dół tortu zmielonymi orzechami. Robimy drip do tortu - zagotowujemy śmietankę nie doprowadzając do wrzenia i wrzucamy czekoladę, czekamy aż się rozpuści, nie mieszać zbyt długo. Czekamy az sos czekoladowy troche sie wystudzi. Robimy drip na rancie tortu. Dekorujemy wg uznania czekoladkami Kinder.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.