Deser
Orzechowy kinder
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Biszkopt: rozdzielamy białka od żółtek. Do misy wlewamy białka ze szczyptą cukru ubijamy trzepaczką, w czasie ubijania dosypujemy partiami cukier. Do ubity białek wrzucamy po 1 żółtku i ubijamy 3min. Mieszamy i przesiewamy mąki i orzechy oraz dodajemy do ubitych jajek, mieszamy delikatnie rózga. Piec nagrzewamy góra dół 180 st. pieczemy ok. 40min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy biszkopt.
2
Gotujemy mleko gdy zacznie wrzeć ściągamy z palnika i zalewamy nim zmielone orzechy odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy partiami masę z orzechów ucierając na średnich obrotach.
3
Przygotowujemy krem kajmakowy. Ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy mamy już utarte masło dodajemy partiami kajmak do połączenia składników.
4
Biszkopt przecinamy 2 razy otrzymując 3 placki. Każdy placek można nasączyć wódką Pierwszy placek smarujemy połową kremu orzechowego + marmolada. przykrywamy drugim plackiem i wykładamy na niego drugą połowę kremu i posypujemy siekanymi orzechami, przykrywamy 3 plackiem. Wkładamy na chwilę do lodówki.
5
Wyciągamy schłodzony tort i tynkujemy go masą kajmakową u góry i boki. Obsypujemy dół tortu zmielonymi orzechami. Robimy drip do tortu - zagotowujemy śmietankę nie doprowadzając do wrzenia i wrzucamy czekoladę, czekamy aż się rozpuści, nie mieszać zbyt długo. Czekamy az sos czekoladowy troche sie wystudzi. Robimy drip na rancie tortu. Dekorujemy wg uznania czekoladkami Kinder.