• Wegański bezglutenowy krem z porów i selera

Zupa

Wegański bezglutenowy krem z porów i selera

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- blender

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

2 pory biała część średnie
3 gałązki selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
sól , pieprz czarny, pieprz czerwony
9 pomidorów suszonych
1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
oliwa od pomidorów suszonych
płatki chili

Przepis podstawowy

1

Cukinię i czosnek obieram. Na ramieniu montuję malakser z tarczą o dużych oczkach. Ścieram czosnek i cebulę.Dodaję por, seler naciowy kawałki i ścieram malakserem. Malakser odkładam na bok. Montuję mieszadło elastyczne oraz uniwersalne.Misę robota rozgrzewam do temp 110 stopni wlewam olej, dodaję cebulę, czosnek, por, seler naciowy, zwiększam temp 150 stopni. Przesmażam cały czas mieszając.Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję 15 minut. Masę, natkę pietruszki przelewam do blendera kielicha. Montuję na ramieniu i miksuję.

2

Zupę przelewam do garnka. Do robota montuję mieszadło uniwersalne. Do misy wsypuję kaszę jaglaną, wlewam wodę, dodaję olej i rozgrzewam misę robota do 150 stopni. Gotuję na wolnym ogniu około 15-20 minut aż kasza wchłonie wodę. Do kaszy dodaję natkę pietruszki poszatkowaną,oliwę od pomidorów suszonych, płatki chili. Mieszam i formuję kulki nieduże. Zupę podaję z kulkami z kaszy, pomidorami suszonymi, pieprzem czerwonym, płatkami chili.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.