Zupa
Wegański bezglutenowy krem z porów i selera
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- blender
- malakser
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Cukinię i czosnek obieram. Na ramieniu montuję malakser z tarczą o dużych oczkach. Ścieram czosnek i cebulę.Dodaję por, seler naciowy kawałki i ścieram malakserem. Malakser odkładam na bok. Montuję mieszadło elastyczne oraz uniwersalne.Misę robota rozgrzewam do temp 110 stopni wlewam olej, dodaję cebulę, czosnek, por, seler naciowy, zwiększam temp 150 stopni. Przesmażam cały czas mieszając.Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję 15 minut. Masę, natkę pietruszki przelewam do blendera kielicha. Montuję na ramieniu i miksuję.
2
Zupę przelewam do garnka. Do robota montuję mieszadło uniwersalne. Do misy wsypuję kaszę jaglaną, wlewam wodę, dodaję olej i rozgrzewam misę robota do 150 stopni. Gotuję na wolnym ogniu około 15-20 minut aż kasza wchłonie wodę. Do kaszy dodaję natkę pietruszki poszatkowaną,oliwę od pomidorów suszonych, płatki chili. Mieszam i formuję kulki nieduże. Zupę podaję z kulkami z kaszy, pomidorami suszonymi, pieprzem czerwonym, płatkami chili.