Deser
Urodzinowy torcik tiramisu
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie pojedynczo dodawać żółtka.
2
Wymieszać obie mąki. Przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, delikatnie mieszając
3
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boków nie natłuszczać. Wstawić do nagrzanego piekarnika przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
4
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości kolan opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić ponownie biszkopt do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika na około 15 minut.
5
Serek mascarpone utrzeć z cukrem wanilinowym.
6
W osobnym garnku ubić śmietankę 30% z cukrem. Połączyć partiami z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszać. Odłożyć na chwilę do lodówki.
7
Wystudzony biszkopt podzielić na 3 blaty. Nasączyć pierwszą warstwę wystudzonym naparem z kawy z amaretto, nałożyć warstwę masy, oprószyć kakao Decomorreno. Nakryć kolejną warstwą biszkoptu i powtórzyć czynności. Po nałożeniu ostatniej warstwy masy, udekorować kakao i startą na tarce czekoladą. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę