• Kurczak curry z nutą kokosu

Przystawka

Kurczak curry z nutą kokosu

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- malakser

SKŁADNIKI:

1 średnia cebula
2 cm korzeń imbiru
2 ząbki czosnku
0,5 kg piersi z kurczaka
400 ml mleka kokosowego
3 łyżki czerwonej pasty curry
Sok z 1/2 limonki
Sól, pieprz, łyżeczka nasion kuminu rzymskiego, łyżeczka nasion kolendry
Olej do smażenia
Świeża kolendra do podania

Przepis podstawowy

1

W malakserze załóż tarczę do cienkich plastrów, pokrój cebule, imbir oraz czosnek.

2

Pokrój pierś z kurczaka w grubszą kostkę

3

Zmiel nasiona kuminu oraz kolendry.

4

W robocie załóż osłonę przed wysoką temperaturą, zamontuj mieszadło uniwersalne oraz asystenta mieszania. Wybierz temperaturę 110C, wlej olej i podgrzewaj 1 minutę.

5

Po minucie dodaj kurczaka oraz przyprawy: sól, pieprz(odrobinponieważ pasta curry jest ostra), zmielony kumin oraz kolendrę. Ustaw opóźnienie mieszania na 2, a prędkość na minimalną. Smaż przez 5 minut.

6

Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Ustaw opóźnienie mieszania na 4. Smaż przez kolejne 8 minut.

7

Dodaj pastę curry i gotuj przez 2 minuty

8

Dodaj mleko kokosowe, gotuj 2 minuty, następnie dodaj sok z limonki. Temperaturę zmniejsz do 100C, ustaw czas na 5 minut

9

Wyłóż na talerz, podawaj z ryżem i /lub chlebem naan. Posyp świeżą kolendrą. Smacznego :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.