Przystawka
Kurczak curry z nutą kokosu
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W malakserze załóż tarczę do cienkich plastrów, pokrój cebule, imbir oraz czosnek.
2
Pokrój pierś z kurczaka w grubszą kostkę
3
Zmiel nasiona kuminu oraz kolendry.
4
W robocie załóż osłonę przed wysoką temperaturą, zamontuj mieszadło uniwersalne oraz asystenta mieszania. Wybierz temperaturę 110C, wlej olej i podgrzewaj 1 minutę.
5
Po minucie dodaj kurczaka oraz przyprawy: sól, pieprz(odrobinponieważ pasta curry jest ostra), zmielony kumin oraz kolendrę. Ustaw opóźnienie mieszania na 2, a prędkość na minimalną. Smaż przez 5 minut.
6
Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Ustaw opóźnienie mieszania na 4. Smaż przez kolejne 8 minut.
7
Dodaj pastę curry i gotuj przez 2 minuty
8
Dodaj mleko kokosowe, gotuj 2 minuty, następnie dodaj sok z limonki. Temperaturę zmniejsz do 100C, ustaw czas na 5 minut
9
Wyłóż na talerz, podawaj z ryżem i /lub chlebem naan. Posyp świeżą kolendrą. Smacznego :)