• Niewiarygodnie niezawodny piernik- łatwy i pyszny

Deser

Niewiarygodnie niezawodny piernik- łatwy i pyszny

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

1200g mąki tortowej (4 szklanki po 300ml)
450g cukru trzcinowego (1.5 szklanki po 300ml)
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki kakao naturalnego
30g przyprawy do piernika
10g cynamonu
300g powideł śliwkowych
900ml mleka (3 szklanki po 300ml)
300ml oliwy z oliwek (1 szklanka po 300ml)

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Do misy robota wsyp: mąkę, cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cynamon.

2

Dodaj mleko oraz olej i wszystko dokładnie zmiksuj, przy prędkości robota ustawionej na 3 przez około 15 minut

3

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

4

Do masy dodaj powidła śliwkowe i miksuj (przy obrotach robota ustawionych na 1) do uzyskania gładkiej masy, około 5 minut

5

Gotową masę wylej na blachę (możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować równomiernie brzegi i dół blachy roztopionym masłem). Piecz przez 50 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

6

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut Gotowy już piernik możesz udekorować cukrem pudrem lub polać lukrem, polewą czekoladową i szybko posypać wiórkami kokosowymi

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.