• Zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami

Zupa

Zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

2 papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu, lub oleju
1 kg wołowiny na gulasz
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu
2 marchewki
½ szklanki pęczaku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
½ szklanki wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5-6 ziemniaków
sól

Przepis podstawowy

1

Cebulę i czosnek posiekać. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski i obtoczyć w przyprawach (dwa rodzaje papryki i pieprz).

2

Zamontować mieszadło elastyczne. Do misy dodać 1 łyżkę tłuszczu, ustawić temperaturę na 120 stopni C., poczekać aż tłuszcz się rozgrzeje, dodać cebulę i przesmażyć 5 minut. Następnie dodać czosnek i paprykę i smażyć całość ok 5 minut (ustawić mieszanie na najmniejszą prędkość) , następnie dodać mięso i smażyć kolejne 10 minut, wlać wino, poczekać chwilę aż odparuje.

3

Dodać 2 litry wody, liść laurowy i ziele angielskie,przepłukany pęczak i marchewkę. Ustawić temperaturę na 100 stopni, opóźnienie mieszania na 9 a czas na 2 godziny, zamontować przykrywkę.

4

Po ok 1 godzinie dodać przecier pomidorowy. W razie potrzeby dolać wodę. Ziemniaki pokroić w kostkę i jak mięso już będzie miękki dorzucić ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Zupę dobrze posolić. Podawać z natką pietruszki.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.