Deser
Tort lodowy Snickers
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Białka ubijamy robotem Kenwood na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żółtka z olejem. Dalej miksując wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem, delikatnie łączymy składniki.
2
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 *C. Biszkopt studzimy, przekrawamy na trzy blaty.
3
Lody przekładamy do dużej miski, kroimy je jak są bardzo zamrożone. Orzechy mieszamy z 3/4 puszki masy krówkowej, dodajemy je do lodów, łącznie z pokrojoną w kostkę czekoladą toffi, dokładnie mieszamy. Masa zrobi się miękka, nadająca się do smarowania.
4
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy masę lodową i przekładamy biszkoptem. Tworzymy w ten sposób 3 warstwy.
5
Śmietanę podgrzewamy . Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę mieszając energicznie aż do rozpuszczenia. Polewamy tort, dekorujemy według upodobań i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
6
Polewamy tort, dekorujemy według upodobań i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.