• Tort lodowy Snickers

Deser

Tort lodowy Snickers

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

na biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA LODOWA :
2 litry lodów waniliowych
1 puszka gotowej masy krówkowej lub kajmakowej
1 szklanka orzechów ziemnych bez soli
1 czekolada toffi
Na polewę :
2 tabliczki czekolady gorzkiej
200 ml śmietany

Przepis podstawowy

1

Białka ubijamy robotem Kenwood na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żółtka z olejem. Dalej miksując wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem, delikatnie łączymy składniki.

2

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 *C. Biszkopt studzimy, przekrawamy na trzy blaty.

3

Lody przekładamy do dużej miski, kroimy je jak są bardzo zamrożone. Orzechy mieszamy z 3/4 puszki masy krówkowej, dodajemy je do lodów, łącznie z pokrojoną w kostkę czekoladą toffi, dokładnie mieszamy. Masa zrobi się miękka, nadająca się do smarowania.

4

Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy masę lodową i przekładamy biszkoptem. Tworzymy w ten sposób 3 warstwy.

5

Śmietanę podgrzewamy . Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę mieszając energicznie aż do rozpuszczenia. Polewamy tort, dekorujemy według upodobań i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.

6

Polewamy tort, dekorujemy według upodobań i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.