•  Tradycyjne pączki z nadzieniem z róży.

Deser

Tradycyjne pączki z nadzieniem z róży.

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1.

Mleko podgrzej ( tak by było bardzo ciepłe, ale nie gorące ok. 38°C), mleko wlej do misy robota, dodaj drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru.
W ramieniu robota zamotuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Zaczyn przelej do miski i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu (lub szerokim garnku z ciepłą wodą).

2.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy robota wbij jajka i żółtka oraz dodaj pozostałe 2 łyżki cukru. Uruchom robot ustawiając prędkość 4.  Ubijaj 2-3 minuty na puszystą pianę.

3.

Do misy robota dodaj makę (przesiej ją, dodając sól i cukier waniliowy ) oraz zaczyn. Dodaj również ubite jajka. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot, ustawiając prędkość 3. Mieszaj ok. 5 minut. Jeśli ciasto będzie tego wymagało, podsyp mąką delikatnie ścianki misy.

4.

Kiedy ciasto będzie już wyrobione możesz dodać kolejne składniki: roztopione i ostudzone masło oraz spirytus.
Ponownie uruchom robot, ustawiając prędkość 3-4.  Po 3 minutach ciasto będzie gotowe. Tak wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 min.

5.

Po wspomnianym czasie przygotuj stolnicę lub jeśli nie posiadasz podsyp lekko mąką blat kuchenny. Ciasto wałkuj tak, by powstał placek wysoki na 1,5 cm. Ostrą szklanką lub kuflem wycinaj kółka. Tak powstałe krążki rozłóż równomiernie na stolnicy lub desce, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

6.

Pączki nadziewaj marmoladą różaną dopiero po usmażeniu!

7.

Kilka chwil przed końcem wyrastania pączków, rozgrzej olej w szerokim garnku, rób to powoli bez pośpiechu aż olej osiągnie temperturę 175 °C. Wyrośnięte pączki włóż na  nagrzany olej i smaż przez około 2 minuty z każdej strony, zwracając szczególną uwagę na temperaturę oleju, zbyt wysoka spowoduje palenie się pączków.

8.

Pączki nadziewaj marmoladą, w tym celu użyj szprycy cukierniczej lub rękawa, który bez problemu dostaniesz w większym markecie.

9.

Teraz w ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść cukier puder, dodaj sok z cytryny, uruchom robot ustawiając prędkość 5, mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

10.

Pączki dekoruj lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. 
By zachować ich chrupkość trzymaj pączki w koszu przykrytym przewiewną ściereczką lub gazą.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

1kg mąki pszennej tortowej,
100 g świeżych drożdży,
2 szklanki (500 ml) mleka,
6 łyżek cukru,
2 jajka,
8 żółtek,
8 łyżek masła (około 100 g), roztopionego i ostudzonego,
4 łyżki spirytusu,
2 szczypty soli,
2 łyżki cukru waniliowego.


Do przyozdobienia:

Kandyzowana skórka pomarańczowa.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.