Deser
Faworki, chrust, jaworki. Chrupiące i tradycyjne.
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 1
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.
2.
W misie robota umieść wszystkie składniki, ważne by posiadały temperaturę pokojową.
3.
Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Mieszaj ciasto 10-12 minut. Ciasto zawiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
4.
W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę. Ustaw prędkość pracy robota w pozycję min. lub 1, podziel ciasto na 5 części, każdą część posyp mąką następnie wałkuj w zależności od preferencji, ustawijąc grubość ciasta na 0,1 lub 2.
5.
Z powstałych placków wycinaj romby 4cm x 4cm. W środku każdego zrób delikatne nacięcie. Róg rombu przeciągnij przez nacięcie, w ten sposób powstanie znany w całej Polsce kształt faworka.
6.
Faworki smaż w oleju lub na smalcu rozgrzanym do temperatury 175/180°C.
7.
Po usmażeniu, wyciągnij faworki i umieść je na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Następnie posyp faworki obficie cukrem pudrem.