• Faworki, chrust, jaworki. Chrupiące i tradycyjne.

Deser

Faworki, chrust, jaworki. Chrupiące i tradycyjne.

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

5 żółtek,
350 g maki pszennej (405),
2 łyżki spirytusu,
1 łyżeczka cukru,
6 łyżek kwaśnej śmietany,
1/2 łyżeczki soli.

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.

2.

W misie robota umieść wszystkie składniki, ważne by posiadały temperaturę pokojową.

3. 

Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Mieszaj ciasto 3 minuty, następnie zmniejsz prędkość pracy do 2 i mieszaj kolejne 5-6 minut. Ciasto zawiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

4.

W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę. Ustaw prędkość pracy robota w pozycję min. lub 1, podziel ciasto na 5 części, każdą część posyp mąką następnie wałkuj w zależności od preferencji, ustawijąc grubość ciasta na 0,1 lub 2.

5.

Z powstałych placków wycinaj romby 4cm x 4cm. W środku każdego zrób delikatne nacięcie. Róg rombu przeciągnij przez nacięcie, w ten sposób powstanie znany w całej Polsce kształt faworka.

6.

Faworki smaż w oleju lub na smalcu rozgrzanym do temperatury 175/180°C.

7.

Po usmażeniu, wyciągnij faworki i umieść je na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Następnie posyp faworki obficie cukrem pudrem. 

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.