• Francuskie makaroniki

Deser

Francuskie makaroniki

  • Wege
  • Średni
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- malakser

SKŁADNIKI:

150g migdałów
150g cukru pudru
barwnik
120g białek
185g drobnego cukru
50 ml wody

Przepis podstawowy

1

Migdały sparzyć, obrać i zmielić w malakserze wyposazonym w noże do siekania na drobny pył (pedkość: 4, czas: 60 sekund)

2

Do migdałów dodać cukier puder i wymieszać przez 20 sekund w malakserze.

3

Powstały proszek przesiać przez sitko do dużej miski, dodać połowę białek (60g), kilka kropli barwnika w dowolnym kolorze i wymieszać do powstania jednolitej masy.

4

Do rondelka z grubym dnem wlać 50ml wody oraz 150g cukru i podgrzewać na małym ogniu bez mieszania.

5

Po uzyskaniu temperatury 110 stopni nadal gotować, jednocześnie w misie miksera umieścić pozostałe białka (60g).  Wramieniu robota zamontować trzepaczkę i ubić białka na sztywno przy maksymalnej prędkości, pod koniec dodając pozostały cukier (35g).

6

Gdy syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118 stopni ustawić prędkość robota na minimalną i cienkim strumieniem wlać powstały syrop do bezy.

7

Ustawić prędkość na maksimum i ubijać bezę do ostudzenia czyli przez około 6-8 minut.

8

Bezę delikatnie wymieszać z masą migdałową w dwóch turach.

9

Wycisnąć makaroniki na blachę pokrytą papierem do pieczenia przy użyciu okrąglej tylki, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami.

10

Kilka razy uderzyć blachą o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pęcherzyki powstałe na brzegach makaroników zbić wykałaczką i wyrównać masę na brzegach.

11

Pozostawić do wyschnięcia makaroników na około pół godziny. Przy dotknięciu ciasto nie powinno przyklejać się do palca.

12

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut, w zależności od wielkości makaroników.

13

Po wystudzeniu makaroniki przełożyć kremem na bazie mascarpone, lemon curdem lub ganaszem czekoladowym.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.