Przystawka
Wytrawny tort pomidorowy
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka wbij do misy miksera oddzielając je od żółtek. Ustaw maksymalną prędkość i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj żółtka. Zmień w ramieniu końcówkę na mieszadło K. Następnie dodawaj do masy po łyżeczce koncentratu, paprykę w proszku i proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec przy małych obrotach miksera wsypać budyń i delikatnie wszystko wymieszać.
2
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno i boki. Wlej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 160ºC (dolna i górna grzałka) na około 45 minut (do suchego patyczka). Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Chłodny wyjmij z foremki i pokrój na 2 blaty.
3
Wymieszaj serek, majonez i śmietanę. 1/3 masy odłóż do posmarowania boków i wierzchu tortu. Pomidory suszone, oliwki, ogórki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z masą serową. Dopraw pieprzem.
4
Masę wyłóż na pomidorowy blat, ułóż kilka listków kolorowych sałat. Drugi blat od spodu posmaruj też masą serową i połóż na pierwszym blacie. Górę i boki posmaruj masą z serka. Wierzch udekoruj pomidorami, sałatami, ziołami, posyp świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do lodówki na min 1h najlepiej na całą noc.