• Zapiekanka twarogowa z gruszką

Deser

Zapiekanka twarogowa z gruszką

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

500g twarogu półtłustego
150ml śmietany 18%
2 jajka
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki kaszy manny
garść rodzynków
1 duża gruszka
2 łyżki płatków migdałowych

Przepis podstawowy

1

Oddzielić białka od żółtek. Twaróg, śmietanę, żółtka i cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodać kaszę mannę i rodzynki, wymieszać, odstawić na 15 minut, żeby kasza napęczniała. Z białek ubić pianę, delikatnie wmieszać do masy twarogowej.

2

Gruszkę pokroić w kostkę. Masę twarogową przełożyć do formy (u mnie tortownica 21cm), na wierzch wyłożyć kawałki gruszki, delikatnie zatapiając w masie, posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (termoobieg).

3

Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 15-20 minut. Można podawać na ciepło albo na zimno. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.