Deser
Zapiekanka twarogowa z gruszką
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Oddzielić białka od żółtek. Twaróg, śmietanę, żółtka i cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodać kaszę mannę i rodzynki, wymieszać, odstawić na 15 minut, żeby kasza napęczniała. Z białek ubić pianę, delikatnie wmieszać do masy twarogowej.
2
Gruszkę pokroić w kostkę. Masę twarogową przełożyć do formy (u mnie tortownica 21cm), na wierzch wyłożyć kawałki gruszki, delikatnie zatapiając w masie, posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (termoobieg).
3
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 15-20 minut. Można podawać na ciepło albo na zimno. Smacznego!