Deser
Tort z batonikami Milky Way
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misie miksera ubić 12 białek na sztywno. Dodawać po jednej łyżce cukru. Ubić na sztywno. Następnie zmienić na mieszadło elastyczne i dodawać po jednym żółtku i po jednej łyżce mąki. Przelać do tortownicy o średnicy 28cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
2
Upieczony biszkopt zostawić na całą noc w uchylonym piekarniku.
3
Batoniki połamać i umieścić w garnku z 0.5 litrem śmietany. Podgrzewać na małej mocy palnika. Nie dopuszczać do wrzenia. Mieszać cały czas. Można przecedzić przez sitko i resztki batonikow przetrzeć przez sito.
4
Masę z batonikow jak i śmietanę umieścić na całą noc w lodówce.
5
Biszkopt rozkroić na 3 części.
6
Herbatę (czarna) zaparzyć w 500 Ml wody. Dodać 3 łyżki cukru pudru i sok z całej cytryny m wystudzić.
7
Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
8
W misie umieścić śmietanę i masę z batonikow. Ubić na sztywno trzepaczką.
9
Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku i żelatynę.
10
Jeden z biszkoptów nasączyć ponczem z herbaty. Jeden dżem rozsmarować po blacie.
11
1/4 masy umieścić na biszkopcie. Przykryć następnym nasączonym biszkoptem. Wyłożyć resztę dżemu. Wyłożyć następna część śmietany. Przykryć ostatnim biszkoptem. Naponczowac biszkopt. Przykryć resztą śmietany. Rozsmarować ją również na boki tortu.
12
Ozdobić dowolnie. Schłodzić przez całą noc w lodówce. Kroić gorącym nożem.