Zupa
Azjatycki krem z limonkową nutą
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- maszynka do mielenia mięsa
- kostkarka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
ZUPA:
Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Pietruszkę, seler, por i cebulę pokrój w kostkę ustawiając prędkość pracy w pozycję 3.
Dodaj pokrojony czosnek i podsmaż na patelni z odrobiną oleju kokosowego.
Podsmażone warzywa umieść w garnku i zalej 200 ml wody, dodaj soli, pieprzu, imbiru i pokrojoną lub rozgniecioną trawę cytrynową. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotuj 5 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę 30%. Przestudzoną zupę przelej do blendera kielichowego, ten umieść na ramieniu robota. Blenduj 45 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji.
2
PULPECIKI:
Ryż ugotuj. W międzyczasie zmiel mięso z piersi kurczaka. Następnie połącz mięso z ryżem, dopraw solą i imbirem i dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm i obtocz w mieszance kurkumy i ostrej papryki w stosunku 1:1 i smaż na oleju kokosowym.
3
Zupę najlepiej podawać z pulpecikami bezpośrednio po smażeniu, skropioną sokiem z limonki i ozdobioną papryczką chilli.