• Azjatycki krem z limonkową  nutą

Zupa

Azjatycki krem z limonkową nutą

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- maszynka do mielenia mięsa

- kostkarka

SKŁADNIKI:

Składniki na zupę:
4 duże pietruszki korzeń
1 średni seler korzeń
1 por
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
Kawałek świeżej trawy cytrynowej
Imbir mielony
Kumin
Sól
Pieprz
Mleczko kokosowe
Śmietana 30% około 100 ml
Pół limonki
Świeża papryczka chilli
1 łyż. Olej kokosowy
Składniki na Pulpeciki:
300 g piersi z kurczaka
5 łyżek ryżu
Imbir
Sól
Kurkuma
Papryka ostra

Przepis podstawowy

1

ZUPA:

Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Pietruszkę, seler, por i cebulę pokrój w kostkę ustawiając prędkość pracy w pozycję 3.

Dodaj pokrojony czosnek i podsmaż na patelni z odrobiną oleju kokosowego.

Podsmażone warzywa umieść w garnku i zalej 200 ml wody, dodaj soli, pieprzu, imbiru i pokrojoną lub rozgniecioną trawę cytrynową. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotuj 5 minut.

Na koniec dodajemy śmietanę 30%. Przestudzoną zupę przelej do blendera kielichowego, ten umieść na ramieniu robota. Blenduj 45 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

PULPECIKI:

Ryż ugotuj. W międzyczasie zmiel mięso z piersi kurczaka. Następnie połącz mięso z ryżem, dopraw solą i imbirem i dokładnie wymieszaj.

Z powstałej masy formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm i obtocz w mieszance kurkumy i ostrej papryki w stosunku 1:1 i smaż na oleju kokosowym.

3

Zupę najlepiej podawać z pulpecikami bezpośrednio po smażeniu, skropioną sokiem z limonki i ozdobioną papryczką chilli.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.