Danie główne
Drożdżowe pierożki z farszem i sosem czosnkowym
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotuj rozczyn. Do miseczki włóż drożdże i zalej wodą. Rozmieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw na kilka minut.
2
W ramieniu robota zamontuj hak do wyrabiania ciasta. Do misy wsyp mąkę, wlej wyrośnięty rozszczyn, sól i olej. Ustaw prędkość pracy na „2”. Mieszaj ciasto około 2 minuty. Gdy ciasto będzie wyrobione, przykryj misę ściereczką i odstaw na godzinę.
3
Filety z piersi, pieczarki i cebulkę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy się lekko zeszkli, wsypujemy pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy do miseczki.
4
Na tę samą patelnie dodaj znowu łyżkę oleju i rozgrzej. Dodaj kurczaka i wsyp przyprawy. Gdy mięso się usmaży dodaj pieczarki i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wymieszaj. Odstawiamy do wystygnięcia.
5
Wyrośnięte ciasto wałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij okręgi (ok.7-8 cm). Na środek każdego nałóż wystudzony farsz i sklej jak pierogi. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie posmaruj żółtkiem z mlekiem. Posyp serem.
6
Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
7
W młynku zmiksuj wszystkie składniki na sos (pedkość 5 - czas: 20 sekund). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8
Pierożki podawaj z sosem na ciepło lub na zimno.