Deser

Uniwersalne ciasto drożdżowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

250 ml mleka 3,2%
60 g cukru
1 op cukru waniliowego
50 g masła
14 g suszonych drożdży
600 g mąki
1 jajko
1 żółtko
sól

Przepis podstawowy

1.


Wszystkie produkty powinny posiadac temperaturę pokojową (19-23st.C.)

2.


Na ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.

Do misy robota wlej letnie mleko, dodaj cukier, masło, jajo, drożdże oraz mąkę.

Mieszaj ciasto z prędkością „2” przez 5 minut. Gdy będzie dobrze wyrobione, przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i ręcznie zagnieć ze śliwkami pociętymi na drobne cząstki.

3.


Ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę, przykryj miską ceramiczną lub metalową i umieścić na 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby podwoiła się jego objętość..

4.


Piekarnik rozgrzej do 200°C . Na jego dnie ustaw misę z wodą.

5.


Blaszkę wysmaruj masłem, obsyp mąką. Ciasto podziel na trzy jednakowej wielkości części. Z każdej części uformuj wałek długości około 45 cm. Ułóż te wałki obok siebie, ścisnąć je lekko z jednego końca, przekładaj nad środkowym wałkiem na przemian ten z lewej i prawej strony.

6.


W miseczce wymieszaj widelcem żółtko z mlekiem. Posmaruj nim wierzch chałki piecz 30 minut.


Doskonale smakuje ze świeżym masłem i konfiturą

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.