Danie główne
Pierś kacza pieczona w chlebie
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Filet ułóż na desce skórą do góry, natnij skórę w "szyszkę", ułóż skórą do dołu w misie robota.
Ustaw temperaturę misy na 130 st.C. uruchom robot ustawijąc prędkość min.
po około 4-5 minutach obróć filet tak, by skóra znajdowała się u góry. Smaż 5 minut, odstaw na deskę.
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K".
Do misy wlej wodę oraz proszek do pieczenia. Ustaw temperaturę misy na 50 st.C. uruchom robot ustawiając prędkość minimalną.
Stopniowo dodawaj mąki oraz żółtko i olej. Ciasto mieszaj 2 minuty.
3.
Filet z kaczki oprusz solą oraz siemiem lnianym, oklej dokładnie ciastem, spryskaj wodą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15 minut
4.
Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj 3 minuty nim zaczniesz porcjowac mięso
5.
Świetnym dodatkiem do kaczki jest sos wiśniowy, kluseczki oraz szpinak