Danie główne

Pierś kacza pieczona w chlebie

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

1 filet kaczy
100g mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 żółtko
100 ml wody
sól
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka siemia lnianego
1 łyżka oleju

Przepis podstawowy

1.


Filet ułóż na desce skórą do góry, natnij skórę w "szyszkę", ułóż skórą do dołu w misie robota.
Ustaw temperaturę misy na 130 st.C. uruchom robot ustawijąc prędkość min.
po około 4-5 minutach obróć filet tak, by skóra znajdowała się u góry. Smaż 5 minut, odstaw na deskę.

2.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K".
Do misy wlej wodę oraz proszek do pieczenia. Ustaw temperaturę misy na 50 st.C. uruchom robot ustawiając prędkość minimalną.
Stopniowo dodawaj mąki oraz żółtko i olej. Ciasto mieszaj 2 minuty.

3.

Filet z kaczki oprusz solą oraz siemiem lnianym, oklej dokładnie ciastem, spryskaj wodą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15 minut

4.

Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj 3 minuty nim zaczniesz porcjowac mięso

5.

Świetnym dodatkiem do kaczki jest sos wiśniowy, kluseczki oraz szpinak

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.