Danie główne
Spaghetti a'lla tonnato
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
- wałkowarka do makaronu
- wykrojnik do spaghetti
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
MAKARON:
1.
Mąkę przesiej do miski robota.
Do mąki wbij jajka i dodatkowe żółtka oraz sól.
2.
Unieś ramię robota, zamontuj hak do ciasta, wymieszaj ciasto i zagniataj około 3 minuty z prędkością 4
Ciasto powinno być dość twarde i jednocześnie lekko sprężyste.
Wyrobione ciasto zawiń folią spożywczą i odstaw na blat na 1 i 1/2 godziny.
3.
Podziel ciasto na 4 równe części.
4.
Każdą z części rozgnieć najpierw dłonią na ok. 1/2 cm placek a następnie kilkakrotnie
przepuścić przez wałkowarkę zaczynając od pozycji „0” kończąc na „2”.
5.
Rozwałkowane jak najcieniej ciasto pokrój na płaty lasagne i układaj na stolnicy każdorazowo
podsypując mąką aby się nie sklejały.
6.
Na ramieniu robota zamontuj przystawkę do makaronu spaghetti. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję „1”
Każdy płat umieść w przystawce do makaronu spaghetti, wykrojony makaron podsyp mąką.
7.
Gotuj 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie. Pamiętaj by na każde 100 g makaronu przygotować 1 litr wody.
8.
Tuńczyka z sosem przesmaż na maśle, dodaj przeciśniety czosnek oraz groszek i kapary. gotuj 1 minutę na wysokim płomieniu. Dopraw.
9.
Sos tuńczykowy umieśc w blenderze. Blender zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość 4. Blenduj 40 sekund
10.
Tak przygotowany sos wymieszaj z makaronem i podawaj na liściach świeżego szpianku.