Danie główne
kiełbasa ze słoika
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Do miski wrzucić wszystkie przyprawy wymieszać. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie rozbić delikatnie tłuczkiem o mięsa. Peklowanie Przygotowanie mięso z łopatki wymieszać przyprawami W drugiej misce mięso z golonki wymieszać z przyprawami. Mięso wstawić do lodówki na 48 godzin Po upływie określonego czasu wyjąć zapeklowane mięso z lodówki. Mięso z łopatki zmielić na siatce 8 mm i golonkę zmienić na siatce 4 mm. Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać na kleistą masę dodać żelatynę. Tak wyrabiany farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Na dno garnka wkładamy ściereczkę wlewamy wodę, układamy słoiki uważając by się nie stykały i nie dotykały ścianek garnka. Gotujemy na małym ogniu około 70 minut Możemy też wykonać sterylizację w szybkowarze, która trwa około 70 minut.