• kiełbasa ze słoika

Danie główne

kiełbasa ze słoika

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Składniki
1kg łopatki
½ kg golonki
Około 50ml zimnej wody
25g peklosoli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka żelatyny

Przepis podstawowy

1

Do miski wrzucić wszystkie przyprawy wymieszać. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie rozbić delikatnie tłuczkiem o mięsa. Peklowanie Przygotowanie mięso z łopatki wymieszać przyprawami W drugiej misce mięso z golonki wymieszać z przyprawami. Mięso wstawić do lodówki na 48 godzin Po upływie określonego czasu wyjąć zapeklowane mięso z lodówki. Mięso z łopatki zmielić na siatce 8 mm i golonkę zmienić na siatce 4 mm. Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać na kleistą masę dodać żelatynę. Tak wyrabiany farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Na dno garnka wkładamy ściereczkę wlewamy wodę, układamy słoiki uważając by się nie stykały i nie dotykały ścianek garnka. Gotujemy na małym ogniu około 70 minut Możemy też wykonać sterylizację w szybkowarze, która trwa około 70 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.