Deser
Marchewkowe mini pączki bezglutenowe i wegańskie
- Wege
- Średni
- Do 30 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Marchewki ugotuj. Umieść w blenderze kielichowym, blender zamontuj na ramieniu robota. Ustaw prędkość 3-4, zmiksuj na gładki mus. Ostudź.
2
Suche składniki: mąki, łupiny babki jajowatej, cukier, sodę i proszek do pieczenia oraz cynamon wsyp do misy. W małej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, mus z marchewki, olej, ocet.
3
w ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Do suchych składników wlej mieszaninę mokrych. Uruchom robot ustawiając prędkość "1" i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Ciasto powinno być gęste ale mocno klejące. Jeśli jest zbyt twarde, dolej więcej mleka roślinnego.
4
W garnku o szerokim dnie rozgrzej olej do temperatury ok 170 st.C.
5
Dłonie posmaruj delikatnie olejem i formułuj kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. Wrzucam na rozgrzany olej i smażę często mieszając patelnią przez ok 7-9 minut.
6
Usmażone pączki przełóż na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!