• Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Deser

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

SKŁADNIKI:

ciasto drożdżowe:
500g mąki
50g drożdży
250ml mleka
125ml oleju rzepakowego
2 jaja
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki cukru
szczypta soli
około 400g owoców (mogą być mrożone) np. truskawki, maliny, jagody
kruszonka:
50g masła
50g cukru
80g mąki

Przepis podstawowy

1

W misie miksera rozetrzeć drożdże z 3 łyżkami cukru na płynną masę.

2

Podgrzać mleko, powinno być cieple ale nie gorące, i wymieszać z płynnymi drożdżami.

3

Zostawić mieszankę na 5 minut aby drożdże się aktywowały.

4

Po tym czasie zamontować hak do ciasta, wbić jajka do drożdży i wymieszać na prędkości 3 przez 1 minutę .Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe (oprócz owoców), wyrabiać przez 5 minut na prędkości 2.

5

Kiedy ciasto jest już wyrobione, przykryć misę folią lub ściereczką i odłożyć ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Trwa to zazwyczaj około godziny.

6

W międzyczasie wyrobić kruszonkę. Do malaksera włożyć pokrojone w małe kawałeczki masło, mąkę i cukier.

7

Wymieszać składniki w malakserze stosując tryb pulsacyjny, do osiągnięcia konsystencji piasku.

8

Powstałą mieszankę włożyć do lodówki, na czas wyrastania ciasta.

9

Piekarnik nastawić na 180C.

10

Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22cmx28cm, na wierzch położyć owoce lekko wciskając je w ciasto, posypać kruszonką i piec przez 45 minut. Jeśli używamy owoców mrożonych można zmniejszyć ich ilość aby ciasto nie było zbyt mokre.

11

Po 30 minutach, w razie potrzeby, przykryć ciasto od góry aby nie było mocno spieczone. Jeśli blaszka będzie mniejsza należy wydłużyć czas pieczenia, aby ciasto nie było surowe w środku.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.