Deser
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misie miksera rozetrzeć drożdże z 3 łyżkami cukru na płynną masę.
2
Podgrzać mleko, powinno być cieple ale nie gorące, i wymieszać z płynnymi drożdżami.
3
Zostawić mieszankę na 5 minut aby drożdże się aktywowały.
4
Po tym czasie zamontować hak do ciasta, wbić jajka do drożdży i wymieszać na prędkości 3 przez 1 minutę .Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe (oprócz owoców), wyrabiać przez 5 minut na prędkości 2.
5
Kiedy ciasto jest już wyrobione, przykryć misę folią lub ściereczką i odłożyć ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Trwa to zazwyczaj około godziny.
6
W międzyczasie wyrobić kruszonkę. Do malaksera włożyć pokrojone w małe kawałeczki masło, mąkę i cukier.
7
Wymieszać składniki w malakserze stosując tryb pulsacyjny, do osiągnięcia konsystencji piasku.
8
Powstałą mieszankę włożyć do lodówki, na czas wyrastania ciasta.
9
Piekarnik nastawić na 180C.
10
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22cmx28cm, na wierzch położyć owoce lekko wciskając je w ciasto, posypać kruszonką i piec przez 45 minut. Jeśli używamy owoców mrożonych można zmniejszyć ich ilość aby ciasto nie było zbyt mokre.
11
Po 30 minutach, w razie potrzeby, przykryć ciasto od góry aby nie było mocno spieczone. Jeśli blaszka będzie mniejsza należy wydłużyć czas pieczenia, aby ciasto nie było surowe w środku.