Danie główne
Gołąbki nietradycyjne
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w noże do siekania. W malakserze umieść obrany czosnek oraz obraną i podzieloną na 4 cebulę. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Siekaj 30 sekund. Przełóż do miseczki. Umyj wnętrze malaksera, ponownie zamontuj go na ramieniu robota. W malakserze umieść pomidory, siekaj przez 45 sekund z prędkością 4. Przelej do osobnej miseczki.
2.
W płaskim, szerokim garnku zagotuj wodę, osól ją, nastepnie umieśc w niej liście kapusty do zblanszowania.
3.
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposażoną w sito o średnich oczkach. Uruchom robot ustawijąc predkośc pracy w poz. 2. Mięso podziel na mniejsze kawałki następnie zmiel dwukrotnie.
4.
Ryż ugotuj "na sypko". Cebulę i czosnek przesmaż na patelni na 1 łyżce masła.
5.
W misie robota umieśc ryż, mięso, przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K" ustaw prędkość pracy robota na 2, dokładnie wymieszaj składniki
6.
Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą, następnie ułóż warstwę kapusty, tę przykryj cienką warstwą masy mięsno ryżowej, ponownie ułóż kapustę i masę, ostatnią warstwę stanowi kapusta.
7.
W rondelku podsmaż mąkę, dodaj masło, gałkę muszkatołową oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, zagotuj. Tak przygotowanym beszamelem polej "gołąbka" i wstaw do piearnika nagranego do 170 stopni C. na 1h30 min