• Boczniaki po azjatycku
  • Boczniaki po azjatycku
  • Boczniaki po azjatycku

Danie główne

Boczniaki po azjatycku

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1.

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarczę o grubych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję "3" zetrzyj paprykę, wcześniej umyta i obraną marchewkę oraz seler i czosnek.

2.

W misie robota umieść olej kokosowy. W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne.Ustaw temperaturę misy na 170 stopni C. Uruchom robot ustawiając prędkość minimalną.

Gdy olej będzie gorący wrzuć pokrojony w dużą kostkę boczek, przesmaż 3-4 minuty poczym wyjmij i odstaw.

3.

Na pozostały olej wrzuć boczniki. Uruchom robot ustawiając prędkość minimalną. Smaż boczniaki 2-3 minuty. Wyjmij i odstaw.

4. 

Jesli to konieczne dodaj do misy nieco oleju. Wrzuć starte warzywa oraz przyprawy, liście i trawę cytrynową. Smaż 3 minuty 

5.

Do warzyw dodaj boczniaki, mleko kokosowe i boczek. Duś 5 minut

6.

Podawaj z ryżem lub makaronem

 

 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- szatkownica roto

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

500 g boczniaków
50 ml sosu sojowego
1 trawa cytrynowa
3 liście kafiru
2 liście limonki
szczypta curry
szczypta ostrej papryki
szczypta kuminu
100 ml mleka kokosowego
150 g boczku wędzonego
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
1/4 selera
3 ząbki czosnku

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.