• Mini calzone z mozzarellą
  • Mini calzone z mozzarellą

Przystawka

Mini calzone z mozzarellą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1. 

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K, w misie robota umieść drożdże, cukier oraz ciepłą wodę i 3-4 łyżki mąki, krótko wymieszaj, pozostaw na 20 minut

2.

Do zaczynu drożdżowego dodaj mąką. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Ustaw prędkość pracy robota w pozycję 2, mieszaj 1 minutę. Pozostaw na 30 minut.

3.

Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Mieszaj ciasto 8 - 10 minut. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ciasto będzie gotowe gdy podwoi swoją objętość.

4.

Z pomidorów czosnki i bazyli przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym, miksuj 30 sekund, dopraw solą

5.

Ciasto rozwałkuj, następnie wytnij koła, na brzegu każdegu umieść nieco mozzarelli, połącz brzegi (jak pierożki) umieść na blaszce.

6.

Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st C

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

5 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej (405)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
mozzarella

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.