• Pieróg Wielkanocny
  • Pieróg Wielkanocny

Danie główne

Pieróg Wielkanocny

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

5 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej (405)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
3-4 białe kiełbasy
3 łyżki chrzanu tartego

Przepis podstawowy

1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K, w misie robota umieść drożdże, cukier oraz ciepłą wodę i 3-4 łyżki mąki, krótko wymieszaj, pozostaw na 20 minut
2.
Do zaczynu drożdżowego dodaj mąką. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Ustaw prędkość pracy robota w pozycję 2, mieszaj 1 minutę. Pozostaw na 30 minut.
3.
Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Mieszaj ciasto 8 - 10 minut. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ciasto będzie gotowe gdy podwoi swoją objętość.
4.
Z pomidorów czosnki i bazyli przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym, miksuj 30 sekund, dopraw solą
5.
Ciasto rozwałkuj, następnie posmaruj jeden brzeg chrzanem, ułóż na nim kiełbasę zwiń w roladkę i owiń papierem do pieczenia.
6.
Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.