• Ziemniaki faszerowane
  • Ziemniaki faszerowane

Danie główne

Ziemniaki faszerowane

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- maszynka do mielenia mięsa

- szatkownica roto

SKŁADNIKI:

10 średniej wielkości ziemniaków
300 g filetu z indyka
200 g twarogu
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki oleju
2 jajka
2 cebule
szczypta majeranku
szczypta kminku
pęczek koperku
szczypta gałki muszkatołowej

Przepis podstawowy

1. 

Ziemniaki ugotuj w skorupkach, odcedżi osusz. Pozostaw do wystygnięcia.

2.

Każda bulwę przekrój i z pomoca łyżki wydrąż środek. Miąższ przełóż do misy robota.

3.

Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposażoną w sito o średknich oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość 2, zmiel mięso jednokrotnie i przełóż je do misy robota. Nastęnie zmiel twaróg i również u mieść go w misie.

4.

Cebulę i czosnek umieść w malakserze wyposażonym w noże do siekania. Malakser zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Siekaj 30 sekund.

5.

Cebulę i czosnek przesmaż na oleju, następnie dodaj do ziemniaków

6.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K" uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz 2. Podczas mieszania ziemniaków twarogu i miesa dodaj wszystkie przyprawy oraz posiekany koperek i jajka.

7.

Tak powstałą masą wypełniaj wydrążone skorupki ziemniaczane. 

8.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopi C., wstaw do niego ziemniaczki poczym zmniejsz temperaturę do 180 stpni C. i zapiekaj całość 35-40 minut 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.