• Sernik na zimno

Przystawka

Sernik na zimno

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- maszynka do mielenia mięsa

- wyciskarka do cytrusów

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

700 g. kg sera twarogowego
2 łyżki żelatyny
200 g śmietany kremówki
200 g cukru
sok z połowy cytryny
1 puszka ananasów
20 szt. herbatników
10 g. masła
2 szt galaretki cytrynowe

Przepis podstawowy

1

Przygotowanie spodu. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło. Rozdrobnione herbatniki z masłem wykładamy na spód tortownicy.

2

Przygotowanie artykułów do masy serowej. Ser twarogowy mielimy w maszynce do mięsa używając najmniejszych oczek. Cukier mielimy w młynku na puder W wyciskarce do cytrusów wyciskamy sok z cytryny Ubić śmietanę za pomocą trzepaczki na półsztywną pianę dodając cukier Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml wrzątku

3

Przygotowanie masy serowej: Do misy wkładamy zmielony ser dodajemy sok z cytryny oraz śmietanę ubitą z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy ok 5 minut używając mieszadła typu K. Pod koniec ucierania dodać żelatynę. Przygotowaną masę wylać na blachę na uprzednio przygotowany spód zrobiony z herbatników. Wstawić na 15 minut do lodówki.

4

Na schłodzoną masę serową wykładamy plastry ananasa i zalewamy schłodzoną galaretką.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.