Przystawka
Sernik na zimno
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- maszynka do mielenia mięsa
- wyciskarka do cytrusów
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotowanie spodu. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło. Rozdrobnione herbatniki z masłem wykładamy na spód tortownicy.
2
Przygotowanie artykułów do masy serowej. Ser twarogowy mielimy w maszynce do mięsa używając najmniejszych oczek. Cukier mielimy w młynku na puder W wyciskarce do cytrusów wyciskamy sok z cytryny Ubić śmietanę za pomocą trzepaczki na półsztywną pianę dodając cukier Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml wrzątku
3
Przygotowanie masy serowej: Do misy wkładamy zmielony ser dodajemy sok z cytryny oraz śmietanę ubitą z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy ok 5 minut używając mieszadła typu K. Pod koniec ucierania dodać żelatynę. Przygotowaną masę wylać na blachę na uprzednio przygotowany spód zrobiony z herbatników. Wstawić na 15 minut do lodówki.
4
Na schłodzoną masę serową wykładamy plastry ananasa i zalewamy schłodzoną galaretką.