Przystawka
Walentynkowy tatar
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mięso wołowe mieliny na średnich oczkach w maszynce do mielenia mięsa.
2
Do malaksera instalujemy tarcze z grubymi oczkami. Cebulę obieramy i wrzucamy do malaksera. Ścieramy na oczkach.
3
Zmielone mięso wołowe oraz startą cebulę wrzucamy do misy robota z zainstalowanym mieszadłem "K". Do tego dodajemy 2 łyżki oleju, 3-4 łyżki wody mineralnej, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki lubczyku, sól do smaku. Mieszamy do połączenia się składników.
4
W drobną kostkę kroimy: - 2-3 duże ogórki kiszone - 6-7 drobnych ogórków konserwowych - 7-8 pieczarek marynowanych Odcedzamy kapary (2 łyżki).
5
Z gotowej masy mięsnej formujemy dwie kule. Na środku robimy wgłębienie na żółtko jaja. Posiekane i odcedzone składniki rozkładamy na 4 strony naszej mięsnej kuli. Smacznego!