• Walentynkowy tatar

Przystawka

Walentynkowy tatar

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Składniki na dwa tatary:
- dobrej jakości polędwica wołowa
- mała cebula cukrowa
- ogórki kiszone
- ogórki konserwowe
- pieczarki marynowane
- kapary
- olej słonecznikowy
- dwa żółtka jaj
- woda
Przyprawy:
- lubczyk suszony
- majeranek suszony
- pieprz
- sól

Przepis podstawowy

1

Mięso wołowe mieliny na średnich oczkach w maszynce do mielenia mięsa.

2

Do malaksera instalujemy tarcze z grubymi oczkami. Cebulę obieramy i wrzucamy do malaksera. Ścieramy na oczkach.

3

Zmielone mięso wołowe oraz startą cebulę wrzucamy do misy robota z zainstalowanym mieszadłem "K". Do tego dodajemy 2 łyżki oleju, 3-4 łyżki wody mineralnej, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki lubczyku, sól do smaku. Mieszamy do połączenia się składników.

4

W drobną kostkę kroimy: - 2-3 duże ogórki kiszone - 6-7 drobnych ogórków konserwowych - 7-8 pieczarek marynowanych Odcedzamy kapary (2 łyżki).

5

Z gotowej masy mięsnej formujemy dwie kule. Na środku robimy wgłębienie na żółtko jaja. Posiekane i odcedzone składniki rozkładamy na 4 strony naszej mięsnej kuli. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.