• orkiszowa foccacia

Przystawka

orkiszowa foccacia

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

na ciasto:
150g mąki pszennej
300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
280 g wody
50g oliwy z oliwek
1 saszetka suszonych drożdży (7g)
1 łyżka cukru
2 łyżeczki so
li
dodatkowo:
pół cebuli
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
pół łyżeczki soli gruboziarnistej
pół łyżeczki płatków chilli
łyżeczka suszonego tymianku

Przepis podstawowy

1

Do misy miksera wlać wodę.

2

Mąkę orkiszową wymieszać z mąką pszenną, solą, cukrem i suchymi drożdżami i wsypać mieszankę do misy z wodą.

3

W ramieniu robota zamontować mieszadło elastyczne i wymieszać składniki, ustawiając prędkość 2 przez około minutę.

4

Zmniejszyć prędkość do 1 i powoli wlać oliwę.

5

Zwiększyć prędkość do 2 i wyrabiać ciasto przez około 8 minut.

6

Ciasto odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

7

Po tym czasie wyciągnąć ciasto na blachę piekarnika o wymiarach około 44x37, pokrytą papierem do pieczenia.

8

Skropić oliwą aby ciasto nie kleiło się do rąk i palcami rozprowadzić je na całej blaszce.

9

Na cieście rozłożyć pomidorki koktajlowe, cebule pokrojoną w piórka i oliwki.

10

Do młynka uniwersalnego włożyć sól gruboziarnistą, płatki chilli oraz tymianek.

11

Zamontować młynek na ramieniu robota i przy użyciu pracy w trybie pulsacyjnym mielić przyprawy do uzyskania mniejszych kawałków soli (nie na drobny pył).

12

Posypać foccacie przygotowana mieszanką i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

13

W międzyczasie piekarnik ustawić na 200C, aby nagrzał się w trakcie wyrastania ciasta.

14

Po tym czasie wstawić ciasto do pieca i piec przez 25 minut na złoty kolor.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.