Przystawka
orkiszowa foccacia
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Do misy miksera wlać wodę.
2
Mąkę orkiszową wymieszać z mąką pszenną, solą, cukrem i suchymi drożdżami i wsypać mieszankę do misy z wodą.
3
W ramieniu robota zamontować mieszadło elastyczne i wymieszać składniki, ustawiając prędkość 2 przez około minutę.
4
Zmniejszyć prędkość do 1 i powoli wlać oliwę.
5
Zwiększyć prędkość do 2 i wyrabiać ciasto przez około 8 minut.
6
Ciasto odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
7
Po tym czasie wyciągnąć ciasto na blachę piekarnika o wymiarach około 44x37, pokrytą papierem do pieczenia.
8
Skropić oliwą aby ciasto nie kleiło się do rąk i palcami rozprowadzić je na całej blaszce.
9
Na cieście rozłożyć pomidorki koktajlowe, cebule pokrojoną w piórka i oliwki.
10
Do młynka uniwersalnego włożyć sól gruboziarnistą, płatki chilli oraz tymianek.
11
Zamontować młynek na ramieniu robota i przy użyciu pracy w trybie pulsacyjnym mielić przyprawy do uzyskania mniejszych kawałków soli (nie na drobny pył).
12
Posypać foccacie przygotowana mieszanką i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
13
W międzyczasie piekarnik ustawić na 200C, aby nagrzał się w trakcie wyrastania ciasta.
14
Po tym czasie wstawić ciasto do pieca i piec przez 25 minut na złoty kolor.