• Domowa pieczeń z karkówki na kanapkę

Przystawka

Domowa pieczeń z karkówki na kanapkę

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- maszynka do mielenia mięsa

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

500 g karkówki w kawałku
1 średnia cebula
2 czubate łyżki drobnej kaszy np mannej czy z samopszy
2 jajka
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki czubrycy czerwonej
0,5 granulowanego czosnku
0,5 szklanki wody
2 łyżki oleju
szczypta ostrej papryki oraz kminku

Przepis podstawowy

1

Cebulę posiekać w malakserze a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju.

2

Karkówkę pokroić na małe kawałki a następne zmielić w maszynce do mielenia mięsa na największych oczkach bezpośrednio do misy robota.

3

Zamontować mieszadło elastyczne. Do mięsa znajdującego się w misie dodać wszystkie składniki oprócz papryki ostrej i kminku. Uruchomić mieszanie. Mieszać do czasu połączenia się składników i wchłonięcia całej wody.

4

Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm lub mniejszą wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę mięsną i wyrównać.

5

Wierzch posypać lekko papryką ostrą oraz kminkiem.

6

Piec około godziny w 180 stopniach C.

7

Zostawić w formie do wystudzenia. Przed krojeniem zostawić na lodówce na kilka godzin.

8

Zajadać z chlebem i ze smakiem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.