• Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem

Danie główne

Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

ciasto:
500g maki (typ 650)
220ml wody
1 łyżeczka soli
nadzienie:
500g wołowiny (karkówka, łata)
250g tłustej wieprzowiny
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
0,5 łyżeczki ziaren kolendry
0,5 łyżeczki papryki
2/3 szklanki wody mineralnej
opcjonalnie: po pół pęczka natki pietruszki i kolendry

Przepis podstawowy

1

W misie robota umeiścić mąkę, wodę i sól. Z pomocą haka do ciasta zamontowanego w ramieniu robota, zagnieść ciasto ustawiając prędkość pracy w poz 1. Ciasto powinno być twarde, ale elastyczne.
Przykryć i odstawić na 30 minut.

2

Na ramieniu robota zamontować maszynkę do mięsa z sitem o grubych oczkach. Mięso zmielić na maszynce ustawiając prędkość "2". Dodać posiekaną drobno cebule i czosnek, doprawić do smaku. Można również dodać posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Wlać wodę, wyrabiać, aż woda się wchłonie.

3

Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm, wyciąć kołka o średnicy ok 12cm, na środek każdego położyć łyżkę nadzienia. Brzegi ciasta zlepić na zakładkę, "ogonek" skręcić.

4

W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Wrzucać po kilka chinkali, gotować mieszając, żeby pierożki się nie posklejały i nie przywarły do dna. Gdy chinkali wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na talerzu, posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.