Danie główne
Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misie robota umeiścić mąkę, wodę i sól. Z pomocą haka do ciasta zamontowanego w ramieniu robota, zagnieść ciasto ustawiając prędkość pracy w poz 1. Ciasto powinno być twarde, ale elastyczne.
Przykryć i odstawić na 30 minut.
2
Na ramieniu robota zamontować maszynkę do mięsa z sitem o grubych oczkach. Mięso zmielić na maszynce ustawiając prędkość "2". Dodać posiekaną drobno cebule i czosnek, doprawić do smaku. Można również dodać posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Wlać wodę, wyrabiać, aż woda się wchłonie.
3
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm, wyciąć kołka o średnicy ok 12cm, na środek każdego położyć łyżkę nadzienia. Brzegi ciasta zlepić na zakładkę, "ogonek" skręcić.
4
W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Wrzucać po kilka chinkali, gotować mieszając, żeby pierożki się nie posklejały i nie przywarły do dna. Gdy chinkali wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na talerzu, posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu. Smacznego!