Danie główne
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Drożdże rozpuścić w cukrze i w 50 ml ciepłej wody z dodatkiem 2 łyżek mąki. Mąkę przesiać do miski zrobić dołek i wlać rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce na około 20minut. Następnie dodać pozostałą wodę, sól i olej połączyć w jedną całość i wyrobić przez około 10 minut. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na cienki okrągły placek.. Ostawić do wyrośnięcia na około 10minut. Wyrośnięte ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, położyć ser. Do piekarnika wstawić kamień do pieczenia pizzy, następnie nagrzać do 220 stopni C. Pizzę przekładamy na kamień i pieczemy około 12 minut. Zamiast na kamieniu możemy upiec pizzę na blasze z piekarnika wysmarowaną olejem. Na upieczoną pizzę układamy szynkę parmeńską, rukolę, pomidory koktajlowe, całość skrapiamy oliwą z oliwek.