• Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Danie główne

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

250g mąki
Około 150g ciepłej wody
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
100g szynki parmeńskiej
Około 50g sera mozzarella do pizzy można dać więcej J
Rudola
Pomidory koktajlowe
Domowy sos pomidorowy do pizzy
Oregano

Przepis podstawowy

1

Drożdże rozpuścić w cukrze i w 50 ml ciepłej wody z dodatkiem 2 łyżek mąki. Mąkę przesiać do miski zrobić dołek i wlać rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce na około 20minut. Następnie dodać pozostałą wodę, sól i olej połączyć w jedną całość i wyrobić przez około 10 minut. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na cienki okrągły placek.. Ostawić do wyrośnięcia na około 10minut. Wyrośnięte ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, położyć ser. Do piekarnika wstawić kamień do pieczenia pizzy, następnie nagrzać do 220 stopni C. Pizzę przekładamy na kamień i pieczemy około 12 minut. Zamiast na kamieniu możemy upiec pizzę na blasze z piekarnika wysmarowaną olejem. Na upieczoną pizzę układamy szynkę parmeńską, rukolę, pomidory koktajlowe, całość skrapiamy oliwą z oliwek.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.